Tütün kullanımı her nefeste kansere yaklaştırıyor

Tütün eserleri yalnızca akciğere değil baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta ziyan veriyor. Baş ve boyun kanserlerinin en kıymetli sebeplerinden birinin sigara olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Bu kanser çeşidinde muhakkak bilinmeyen şikayetler sebebiyle erken teşhis evresi ekseriyetle kaçırılıyor. Erken teşhis sağlayan özel bir tarama sistemi olmasa da tütün ve tütün eserlerinden uzak durmak üzere gözetici ömür şekli alışkanlıklarına değer vermek ve küçük belirtileri süratlice fark edebilmek çok değerli. Kişi kendini güzel dinlemeli ve inatçı ses kısıklığı, tekrarlayan burun kanamaları, güzelleşmeyen yaralar, yeni fark edilen ya da büyümeye devam eden baş boyun kitleleri, geçmeyen nefes darlığı üzere şikayetlerde kesinlikle bir sıhhat merkezine başvurmalı” dedi.

Boynun alt hududu olan köprücük kemikleri ile üst hududu olan baş tabanına kadar olan bölgede beyin ve omurilik dışındaki geniş bir kısmı kapsayan baş-boyun kanserlerinin erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Erkeklerde daha sık görülmesiyle birlikte genetik yapının ve sonradan gelişen kimi bozuklukların da tesiri büyük. Türkiye’de baş boyun kanserleri içinde erkeklerde en sık gırtlak kanseri bayanlarda ise en sık tiroit kanseri ile karşılaşılıyor. Listenin ikinci sırasında ise her iki cinsiyet için de ağız içi kanserleri var” dedi. 

40 yaş ve üzeri daha büyük risk taşıyor

Dünyada en sık görülen kanserlerin ortasında 6’ncı sırasında yer alan baş ve boyun kanserlerinin genel olarak 50 ve üstü yaşlarda görüldüğünü açıklayan Erkul, “Yine de erken yaşlarda da uzunluğunda şişlik ya da kitle üzere şikayetlerle gelen hastalar kesinlikle baş boyun kanserleri açısından değerlendirilmeli ve kesin teşhis için ayrıntısı incelenmeli. Çocuklarda bile nadiren de olsa genetik yatkınlık, mutasyonlar ve küçük yaşlarda alınan radyoterapilerin tetikleyici tesirleriyle sarkomlar, farklı tümörler ve lenfomalar görülebiliyor” biçiminde konuştu

Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Baş ve boyun kanserlerinde tümörün yerleştiği yere nazaran belirtilerin de farklılaşabileceğini lisana getiren Erkul, “Örneğin en sık karşılaşılan gırtlak ve ağız içi kanserlerinde ses kısıklığı ve ağız içinde geçmeyen yaralar görülüyor. Ya da daha az görülen burun içindeki tümörlerde burun kanamaları, burun tıkanıklığı, yüz ve ağızda yaralar üzere şikayetler ortaya çıkabiliyor. Bunlara ek olarak baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkan şişlik ve kitleler de takip edilmesi gereken önemli semptomlar arasında” formunda konuştu.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir