Uzun yıllardır çetelerin neden olduğu şiddet dalgası ile baş etmeye çalışan Orta Amerika ülkesi El Salvador aldığı sert önlemlerle dünya gündeminde…
Sorunun kaynağındaki MS-13, Barrio 18 gibi çetelere adeta savaş açan Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’nin aldığı sıra dışı ve sert önlemler ülkede geniş destek görse de, yapılan son hamle insan hakları savunucularını ayağa kaldırdı.

AMERİKA’NIN EN BÜYÜK MEGA HAPİSHANESİ
Bukele yönetimi geçtiğimiz günlerde basın mensuplarına kısa bir tur düzenleyip, çete üyeleri için yapılan yeni hapishanesini tanıttı. Amerika’nın en büyük mega hapishanesi olduğu düşünülen ‘CECOT Terörizm Hapishanesi’ yüksek teknoloji gözetleme sistemi ile donatıldı.
5 metre yükseklikte beton duvarlar ve elektrikli tellerle çevrilmiş hapishaneye girildiği anda dış dünya ile iletişim tamamen kesiliyor. Mahkumlar telefon sinyallerinin engellendiği hücrelerinden sadece adli duruşmalar için çıkarılıyor.
Başkent San Salvador’un 74 km güneydoğusundaki Tecoluca’da yer alan ve maksimum 40.000 suçluyu barındıracak şekilde tasarlanan hapishanenin yapımı devam etse de, Izalco hapishanesinden 2 bin çete mensubu buraya nakledildi.

100 KİŞİ AYNI HÜCREDE KALIYOR, ŞİLTELERİ YOK, AÇIK ALANLARI YOK…
Yarı çıplak, yalın ayak ve saçları kazınmış mahkumların elleri kelepçeli görüntüleri dünyada büyük yankı uyandırdı. Gazeteler hapishane için ‘Dünya üzerindeki cehennem’ ve ‘cehennem çukuru’ başlıklarını attı.
İnsan hakları grupları burayı şimdiden bir toplama kampına benzetirken, henüz Ocak ayında açılan hapishanenin şimdiden dolduğu öğrenildi.
İngiliz Dailymail gazetesi yeni hapishanede yaşam şartlarının çetin olduğuna dikkat çekti ve 100’den fazla mahkumun sadece 2 tuvaleti olan hücrelerde kaldığını belirtti.
Mahkumların kaldıkları hücre içinde yaşam alanları bir metre karenin altında, şilteleri yok, açık alanları yok. Gazete ayrıca mahkumların günlük olarak dövüldüğünü ve taciz edildiğini öne sürdü.

İNTİKAM CİNAYETLERİ BAŞLAYABİLİR
Resmi rakamlara göre, ‘cinayetlerin başkenti’ olarak da bilinen El Salvador’da cinayet oranı 2022 yılında yüzde 56,8 oranında düştü. Cumhurbaşkanı Bukele çeteleri temizle politikasının başarılı olduğunu iddia etse de uzmanlar yeni durumun ‘intikam cinayetleri sarmalı’ yaratmasından endişe ediyor.