Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar (Dermatoloji) Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Fatma Pelin Özgen, 27 Mayıs Dünya Güneş Kremi Günü münasebetiyle güneş kremi kullanmanın cilt sıhhati açısından değerine dikkat çekerek, uydurma güneş kremlerine karşı ikazlarda bulundu.
Güneş kremi cildi güneşin ziyanlı ışınlarından koruyor
Prof. Dr. Fatma Pelin Özgen, güneş kreminin cildi güneşin ziyanlı ışınlarından koruduğunu belirterek, “Güneş ışınları hem deri yaşlanmasında hem de deri kanserlerinin oluşumunda kıymetli bir etken. Şu an elimizdeki en tesirli esirgeyici silahımız güneş koruyucular. Bu yüzden kullanımı hayati ehemmiyet taşıyor.” dedi.
Her mevsim güneş kremi kullanmak gerekiyor
“Her mevsim güneş kremi kullanmak gerekiyor, kış aylarında da yaz aylarına nazaran yoğunluğu daha az olsa da UV radyasyonu dediğimiz güneş ışınlarının sebep olduğu radyasyon mevcut, bu yüzden kış aylarında ve konutta de camlardan yeniden UV ışınları geçtiği için meskende de sürmek gerekiyor.” diyen Prof. Dr. Fatma Pelin Özgen, şunları lisana getirdi:
“Güneş kremi, günlük hayatta yüz, boyun ve yaz aylarında ellere de sürmek gerekir fakat deniz kenarında, bedenin açık olduğu yerlerde bedene da sürmek lazım. Kış aylarında günlük nemlendiricilerin içinde bulunan SPF 25 varsa kâfi olabilir, lakin yaz aylarında bu koruyuculuk yetmeyeceği için nemlendirici üzerine güneş esirgeyici kullanılmalı.”
6 aydan küçük bebekleri fizikî olarak güneşten uzak tutmak gerekir
Bebeklerde 6 aydan küçük bebeklere güneş gözetici kullanımını önermediklerini kaydeden Prof. Dr. Fatma Pelin Özgen, “Bebekleri fizikî olarak güneşten uzak tutmak gerekir, 6 aydan büyük bebeklerde deniz kenarında güneşten korumak gerekir.” tabirinde bulundu.
Hassas ciltler mineral filtreli güneş koruyucuları kullanmalı
Farklı cilt tiplerine nazaran güneş kremi seçiminin kıymetine dikkat çeken Prof. Dr. Özgen, “Yağlı ve akneli ciltler için nonkomedojenik (gözenek tıkamayan), yağlanma yapmayan, su bazlı güneş koruyucular önerirken, hassas ciltlerde ise daha çok mineral filtreli güneş koruyucuların tercih edilmesini tavsiye ediyorum.” diye belirtti.
Güneş koruyucuların eczaneden alınması daha güvenli
Güneş koruyucuların içeriğinde bulunmaması gereken ziyanlı unsurlar ve uydurma eserler konusunda ihtarlarda bulunan Prof. Dr. Özgen, sözlerini şöyle tamamladı:
“Güneş kremlerinin içeriğinde oksibenzon, oktoniksat, oktokrilen, avobenzon, homosalat, oktosalat üzere kimyasal filtrelerin yanı sıra paraben ve fitalat üzere hususların olmamasına dikkat edilmeli. Bilhassa online satılan eserlerde geçersiz eserle müsabaka mümkünlüğü daha yüksek. Bu nedenle güneş koruyucuların eczaneden alınması daha inançlıdır. Geçersiz eserleri ayırt etmek sıkıntı olabilir, bu yüzden emniyetli kaynaklardan alışveriş yapmak büyük kıymet taşıyor.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı