Her 4 bayandan 3’ü genital enfeksiyon geçiriyor!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, 28 Mayıs Dünya Regl ve Hijyen Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, regl periyodunda hijyenin bayan sıhhati açısından hayati ehemmiyet taşıdığını vurguladı. 

Regl periyodunda hijyen neden bu kadar değerli?

Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, dünyada bayanların en az yüzde 75’inde genital bir enfeksiyon öyküsü bulunduğunu belirterek, “Kadınlarda genital enfeksiyona neden olan faktörler çevresel ve şahsî risk faktörleri olarak gruplandırılabilir. Ferdî riskler ise başta hijyen eksikliği olmak üzere tuvalet sonrası genital bölge temizliğinin uygun bir biçimde yapılmaması, el yıkama alışkanlığının olmaması, genital bölgenin ıslak kalması, uygun iç çamaşırı kullanılmaması, regl hijyenine gereğince dikkat edilmemesi halindedir. Regl devri özel bakım ve hijyen gerektiren bir periyottur. Bu devirde genital bölgede bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşur. Hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde vajinal mantar, idrar yolu enfeksiyonu üzere çeşitli sıhhat sıkıntılarına neden olabilir. Uzun mühlet değiştirilmeden kullanılan ped yahut tampon makûs koku oluşumuna, ciltte tahrişe neden olabilir.” dedi.

Regl eserleri ortasında fark var mı?

Regl periyodunda kullanılan hijyen eserlerinin genel olarak vajina içine yerleştirilen iç hijyen eserleri (tampon, menstrüel kap, menstrüel sünger) ve dış hijyen müdafaası sağlayan eserler (hijyenik pedler, günlük pedler, menstrüel külotlar) olarak ikiye ayrıldığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, şöyle devam etti:

“Hijyenik eser tercihleri, ferdi regl özelliklerine (akış yoğunluğu, müddeti vb.), ferdî rahatlığa, kültürel ve sosyoekonomik etkenlere, yaşanılan bölgeye ve sıhhat bilgilerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Sıhhat açısından bakıldığında, kimi tek kullanımlık pedlerin içeriğinde yer alan endokrin bozucu kimyasalların uzun vadede sıhhat riskleri oluşturabileceği belirtilmektedir. Buna rağmen, tekrar kullanılabilir eserlerin yanlışsız paklık ve kullanım şartları sağlandığında, hem çevresel açıdan sürdürülebilir bir alternatif sunduğu hem de ekonomik açıdan uzun vadede avantaj sağladığı söz edilmektedir. Hijyen eserlerinin seçiminde sıhhat açısından dikkat edilmesi gereken temel nokta, eserin kullanım talimatlarına uygun biçimde kullanılması, sistemli aralıklarla değiştirilmesi ve gerekli hijyenin sağlanmasıdır.”

Tampon ve menstrüel kap kullanımında dikkat edilmesi gerekenler neler?

Vajina içine yerleştirilen eserlerde hijyenin çok daha büyük kıymet taşıdığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, “Kullanımdan evvel ve sonra kesinlikle eller yıkanmalı, eserin pak olduğundan emin olunmalıdır. Tampon, 4-6 saatten fazla kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, çok az de olsa toksik şok sendromu üzere önemli enfeksiyonlara neden olabilir. Menstrüel kap ise kullanmadan evvel ve regl bitince sonra kap, 5-10 dakika kaynatılmalıdır. Her kullanımda da sabun içermeyen suyla yıkanıp tekrar yerleştirilmelidir. Uygun halde kullanıldığında menstrüel kap, vajinal floranın istikrarını bozmaz. Hatta sentetik ped ve tamponlara nazaran daha doğaldır. Lakin hijyenine dikkat edilmezse flora bozulabilir. Pak suya erişimin olmadığı bölgelerde bu eser kullanılmamalıdır. Bu eserin uygun halde yıkanmadan kullanılması üreme yollarında önemli enfeksiyonlara neden olabilir. Bu eserler çoklukla etraf şuuru olan, tekrar tekrar eser almak istemeyen, hareketli hayatı olan ve eseri temizleyebileceği şartlara sahip şahıslar için uygundur.” diye konuştu.

Regl periyodunda genital bölge paklığı her zamankinden daha hassas olmalı

Regl periyodunda genital bölge temizliğinin her zamankinden biraz daha hassas olması gerektiğini söz eden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, “Günde birkaç sefer dış genital bölge ılık suyla yıkanmalı. Kokulu sabunlar, duş jelleri yahut vajinal paklık eserleri, o bölgenin doğal istikrarını bozabilir. Bu da mantar ya da bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Pamuklu iç çamaşırı kullanmak ve sık değiştirmek de değerlidir. Ayrıyeten paklık yapılırken önden geriye yanlışsız silmek gerekir.” tabirinde bulundu.

Pedler genelde 4-6 saatte bir değiştirilmeli

Kokulu ped yahut sabunların içerdikleri parfüm ve kimyasal unsurlar nedeniyle genital bölgede alerji, tahriş ya da enfeksiyona yol açabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, “Pedler genelde 4-6 saatte bir değiştirilmelidir. Kanama yoğunluğu fazlaysa daha da sık değiştirilmeli. Gece kullanımı için özel olarak üretilmiş uzun pedler kullanılsa bile, sabah kalkar kalkmaz değiştirmek gerekir. Uzun mühlet birebir pedle kalmak, bakterilerin çoğalmasına ve makus kokulara neden olur. Ayrıyeten pişik, tahriş ve enfeksiyon riski artar.” formunda konuştu.

Enfeksiyon riskini artıran yaygın yanlışlar

Okulda, iş yerinde ya da toplu alanlarda kullanılan tuvaletlerin gereğince pak olmaması, ped değiştirmek için uygun bir yerin bulunmaması ya da hijyen eserlerine ulaşılamamasının bayanların sıhhatini olumsuz etkileyebileceğini tabir eden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, “Bu durum yalnızca sıhhatlerini değil, tıpkı vakitte eğitim hayatlarını, işlerini ve genel ömür kalitelerini de zorlaştırabilir. Regl devrinde kullanılan ped üzere eserlerin tertipli değiştirilememesi, ellerin yıkanmadan regl eserlerinin yerleştirilmesi, uygun olmayan eserlerin kullanılması, sıkı ve sentetik kıyafetlerin giyilmesi enfeksiyon riskini arttırmaktadır.” dedi.

Ne vakit doktora başvurmak gerekir?

Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, berbat kokulu, renkli ya da ağır akıntı, kaşıntı, yanma yahut ağrı, regl periyodunda yüksek ateş ve halsizlik (özellikle tampon kullandıktan sonra) üzere durumlarda kesinlikle doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Alternatif tahliller neler?

Regl eserlerinin değerli olabildiğini ve her bayanın sistemli erişimi olmayabildiğini lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, “Bu durumda yine kullanılabilir eserler düşünülebilir. Menstrüel kaplar, uzun vadede çok tasarruf sağlar ancak paklığı ihmal edilmemeli. Bez pedler, elde yıkanıp güneşte kurutularak tekraren kullanılabilir. Pak, pamuklu ve emici kumaştan yapılmalı. Ayrıyeten birtakım belediyeler, bayan dayanışma ağları ya da dernekler, fiyatsız ya da indirimli regl eserleri dağıtıyor. Bu kaynaklara ulaşmak için toplumsal medya ve mahallî duyurular takip edilebilir.” biçiminde kelamlarına son verdi.

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir